czwartek, 29 grudnia 2022

Pasta jajeczna po żydowsku

Fajne lekkie śniadanie po świątecznym objadaniu się.
Przepis pochodzi z książki "Żydzi od kuchni" Hanny Merlak.
Ja podałam pastę na bagietkach hiszpańskich z fasolką szparagową, oczywiście o tej porze roku mrożoną, jak podaje autorka.
Polecam gorąco.
Pasta jajeczna.

Składniki:
  • 3 jaja na twardo
  • 1 cebula
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • oliwa do skropienia
  • fasolka szparagowa żółta do podania
  • bagietka do podania
  • szczypiorek

Przygotowanie dania:
  • Ugotowałam jaja na twardo, ostudziłam i obrałam.
  • Starłam jaja na tarce o grubych oczkach.
  • Dodałam sól, pieprz, oliwę i dokładnie wymieszałam.
  • Posiekałam garść ugotowanej fasolki szparagowej i dodałam do pasty, wymieszałam.
  • Posmarowałam pastą bagietkę, posypałam posiekanym szczypiorkiem i dodatkowo podałam więcej fasolki.

Smacznego.
Przepis kuchni żydowskiej.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Lulkowie woj. kujawsko - pomorskie

2 komentarze

  1. Bardzo ciekawa pasta jajeczna. Nigdy nie robiłam z fasolka szparagową.

    Dorotko!
    Życzę Wam, aby ten Nowy Rok 2023 był rokiem pełnym zdrowia, miłości, szczęścia, radości i wszelkiej pomyślności.
    Przesyłam moc uścisków i serdecznych pozdrowień:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, nie Wam się darzy w Nowym Roku w zdrowiu i szczęściu.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger