poniedziałek, 12 grudnia 2022

Mini chleb bez wyrabiania - chleb Fondue

Tak oto nastał ostatni miesiąc w roku i nasze ostatnie blogowe wypiekanie w Piekarni Amber.
Śnieg zasnuł łąki, pola, lasy i mniej radośnie ulice, drogi.
Jednak w cieple piekarnika czas płynie miło i tak oto we wspólnym pieczeniu powstał ten magiczny wypiek jakim jest mini chlebek.
Powstał on z przepisu Sonji z bloga Cookie and Co.
Chleb jest tak magiczny i tak mało pracochłonny że upieczcie go sobie na święta bo: w święta gdy na stole smakołyków dużo a ktoś chciałby zjeść chlebka, ułamie kawałek i zaspokoi swój apetyt, albo gdy mróz za oknem i trzeba rozgrzać brzuchy wystarczy rozpuścić ser w Fondue i maczać kawałeczki pieczywa i zajadać ze smakiem.
Chleb ma chrupiącą skórkę i mięciutki, sprężysty miękisz, jest znakomity.
Polecam serdecznie i zapraszam do stołu.
Moim koleżankom i kolegom piekarzom życzę udanego wypoczynku świątecznego i radosnego, ciepłego skoku w 2023 rok.
Niech nam się upiecze Drodzy!


Mini chleb bez wyrabiania składniki:
  • 500 g mąki pszennej typ 550 lub pszennej chlebowej T 750
  • 320 g wody
  • 10 g słodu obojętnego lub ekstraktu słodu jęczmiennego lub miodu
  • 1 g świeżych drożdży lub 30 g Lievito Madre bardzo aktywnego
  • 10 g oliwy lub neutralnego oleju
  • 11 g soli
  • mąka durum do podsypywania
  • ew. czosnek lub zioła do ciasta według smaku - ja dałam łyżeczkę czosnku granulowanego

Mini chleb bez wyrabiania przygotowanie:
  • Wszystkie składniki wymieszałam krótko ale dokładnie rękoma na jednolite ciasto.
  • Można użyć robota lub Thermomixu.
  • Pozostawiłam do wyrastania w lekko naoliwionej misce na 12 - 14 godzin w temperaturze 22 - 24 stopnie.
  • Miskę nakryłam folią.
  • Podczas wyrastania dobrze jest złożyć ciasto trzykrotnie.
  • Ja zrobiłam ciasto o 22 wieczorem więc nie dotykałam go do 7 rano a potem złożyłam je o 7:30, 8:30 i 9:30.
  • Ciasto wyjmowałam z miski na blat posypany mąką i rozciągałam składając do środka, na cztery strony świata.
  • Sposób składania pokazała Sonja na swoim blogu, jeśli ktoś ma ochotę to warto tam zajrzeć.
  • Po czasie wyrastania wyjęłam delikatnie szpatułką ciasto wprost na papier do pieczenia wysypany mąką z pszenicy durum i delikatnie rozwałkowałam przesypując mąką.
  • Rozwałkowałam ciasto chlebowe na prostokąt wielkości 32 x 35 cm.
  • Można też z ciasta uformować okrągłe placki.
  • Wierzch i boki ciasta obficie posypałam mąką.
  • Teraz radełkiem do faworków nacięłam ciasto w prostokąty, jakie chcecie i jakie będą Wam użyteczne.
  • Pozostawiłam ciasto pod przykryciem na 20 - 30 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzałam do 250 C z opcją grzania góra/dół, można nastawić termoobieg i temperaturę 230 C.
  • Do środka piekarnika wstawiłam foremkę z wodą aby grzała się razem z wnętrzem.
  • W razie potrzeby po wyrośnięciu można naciąć ciasto jeszcze raz jeśli za bardzo się posklejało a duże pęcherze powietrza w cieście należy przekłuć igłą.
  • Piekłam chleb przez 10 minut z parą, po czym otworzyłam drzwiczki, wypuściłam parę, wyjęłam formę z wodą, obniżyłam temperaturę do 210 C lub termoobieg do 190 C i piekłam jeszcze kolejne 10 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.
  • Potem to już tylko zajadać i cieszyć się smakiem.

Smacznego
Przepis od Sonji.
Mini chlebek na blogach: 
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
"Podróże małe i duże"
Piękno zimy

6 komentarze

  1. Wspaniale Ci się upiekł. Cieszę się, że tak dobrze został przyjęty. Dziękuję za wspólne wypiekanie w Piekarni w całym 2022. Do upieczenia w styczniu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe, równiutkie kostki chlebowe i zazdroszczę tych sosów. Spokojnego przygotowań i radosnych Świąt i do kolejnego spotkania w nowym roku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny chlebek. Nigdy nie wpadłam na taki pomysł. Będę musiała wypróbować

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger