poniedziałek, 7 listopada 2022

Stir fry z bulgurem i zielonymi warzywami

Stir fry czyli szybkie smażenie, jeśli wcześniej macie przygotowane składniki.
Dlatego wcześniej trzeba ugotować fasolkę, brukselkę i bulgur a potem będzie szybko.
Po kolei na patelnię wrzucamy składniki i potrawa gotowa.
Polecam serdecznie i zapraszam do stołu.
Stir fry warzywne.

Składniki: 4 porcje
  • 200 g brukselki
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1/2 szklanki suchego bulguru
  • 3/4 szklanki bulionu
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała papryczka habanero bez pestek
  • 1 średni por
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka oliwy
  • sól różowa himalajska
  • pieprz świeżo mielony
  • 5 łyżek sosu teriyaki
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 1 kiszone jabłko
  • natka pietruszki

Przygotowanie dania:
  • Jak już wspomniałam wcześniej ugotowałam bulgur w bulionie drobiowym.
  • Ugotowałam brukselkę i fasolkę szparagową.
  • Ja miałam małe brukselki i dlatego gotowałam je całe, można przekroić na połówki.
  • Pokroiłam paprykę w cieniutkie paseczki, posiekałam habanero.
  • Boczek pokroiłam w paseczki.
  • Jabłko kiszone pokroiłam w słupki.
  • Posiekałam natkę pietruszki.
  • Najlepiej smażyć danie w woku, ale można też użyć dużej patelni.
  • Do woka wlałam olej i oliwę, wrzuciłam paski boczku i smażyłam chwilę aż się podsmażyły.
  • Teraz wrzuciłam pora pokrojonego w słupki, paprykę i habanero, smażyłam 2 minuty.
  • Dodałam brukselkę i fasolkę, smażyłam minutę.
  • Dodałam jabłko i sos teriyaki, smażyłam minutę.
  • Wymieszałam z bulgurem, doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
  • Danie gotowe na talerzu posypałam natką pietruszki.
Smacznego
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Tulipany

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger