poniedziałek, 7 listopada 2022

Pieczona dynia z kuskusem i syropem daktylowym

Dziś pomysł od samego Nigela Slatera z jego książki "Zielona uczta. Jesień, zima".
Kremowa dynia polana syropem smakuje obłędnie a podana z kuskusem dopełnia danie.
Spróbujcie koniecznie.
Pieczona dynia.

Składniki: 4 porcje
  • ok. 1000 g dyni ze skórką ale bez pestek
  • 60 ml oliwy
  • 1 łyżka za'ataru
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 65 g kuskusu
  • 1/2 pęczka natki kolendry
  • kilka łodyżek natki pietruszki
Dressing:
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżeczki syropu daktylowego
  • 5 łyżek oliwy
  • so z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka ziarnistej musztardy
Przygotowanie dressingu:
  • Czosnek przecisnęłam przez praskę i wymieszałam z oliwą, syropem daktylowym, sokiem z cytryny i musztardą, odstawiłam.
Przygotowanie kuskusu:
  • Wsypałam kuskus do miski, posoliłam i zalałam wrzącą wodą 1 cm nad kaszę, przykryłam talerzem i zostawiłam na 10 minut.
  • Potem przemieszałam go widelcem, dodałam posiekaną natkę i kolendrę, wymieszałam.
  • Doprawiłam solą i pieprzem.
Przygotowanie dyni:
  • Piekarnik nagrzałam do 200 C z opcją grzania góra/dół.
  • Ja miałam dynię piżmową ale tutaj weźcie taką jaką lubicie.
  • Pokroiłam ją na półplastry, ułożyłam na blaszce do pieczenia.
  • Za'atar, oliwę i płatki chili wymieszałam i polałam dynię.
  • Piekłam ok. 30 - 40 minut, dynia ma być szklista i rumiana.
  • Wyłożyłam kuskus na talerz, ułożyłam półksiężyce dyniowe i polałam dressingiem.
Smacznego.
Przepis Nigel Slater
"Podróże małe i duże"
Jesień nad Grabią

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger