wtorek, 18 października 2022

Zupa pomidorowa po gruzińsku

Dziś kolejny pomysł na zupę pomidorową, tym raze po gruzińsku.
Zupa jest pyszna, pożywna, smakowita z chrupiącymi orzechami, idealna.
Przepis na tę cudowną zupę pochodzi z książki D. i H. Dębskich "Zupy świata" z roku 1987.
Polecam gorąco.
Zupa po gruzińsku.
Składniki:
  • 1500 ml wywaru z kości i warzyw
  • 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 20 orzechów włoskich
  • 3 - 4 cebule
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 - 2 żółtka
  • natka pietruszki
  • garść listków bazylii
  • sól morska
  • szczypta cukru - u mnie trzcinowy
  • 1 łyżeczka mieszanki curry
  • pieprz świeżo mielony
  • makaron do podania
Przygotowanie zupy:
  • W garnku rozpuściłam 1 łyżkę masła i podsmażyłam na nim koncentrat pomidorowy.
  • Orzechy sparzyłam wrzącą wodą i potem obrałam ze skórki, posiekałam.
  • Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle a jak trochę zmiękła oprószyłam ją mąką i zasmażyłam.
  • Wtedy wlałam bulion, dodałam koncentrat, orzechy i gotowałam 5 minut.
  • Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, cukrem, curry, posiekanymi listkami bazylii.
  • Żółtka wymieszałam, dodałam po łyżce zupę i mieszałam, a potem wlałam do zupy i już nie gotowałam.
  • Podałam z kluskami i natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis kuchni gruzińskiej
"Podróże małe i duże"
Jesień

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger