poniedziałek, 10 października 2022

Vege jogurt

FIT
Najlepszy jogurt czy to z mleka krowiego czy vegurt z napoju roślinnego jest ten zrobiony w domowej kuchni.
Wiemy wówczas co doń włożyliśmy i co zjemy ze smakiem bo to nie ulega wątpliwości.
Najciekawsze jest to że nie potrzeba tu dużo pracy i sprzętu a pyszny Vegurt w miseczce po parunastu godzinach gotowy.
Zakwaski które dodałam do jogurtu pochodzą z Ukrainy i są to zakwaski firmy Vivo.
Przy ich użyciu można również robić twarogi, śmietany.
A dystrybutorem zakwasków jest mała, rodzinna firma Jogurt-domowy.pl.
Polecam bo wypróbowane i warto.
Zrobicie ze mną vegurt?

Potrzebne będzie:
  • 1000 - 2000 ml napoju sojowego
  • 1 zakwaska do vegurtu
  • garnek z grubym dnem
  • termometr
  • koc
Przygotowanie vegurtu:
  • Wszystkie naczynia wymyłam i wyparzyłam.
  • Napój wlałam do garnka i podgrzałam do temperatury 38 - 42 stopnie.
  • Nie powinien być cieplejszy ani za zimny bo kultury bakterii nie zadziałają dobrze.
  • Gdy napój miał 42 C wlałam kultury bakterii, zamieszałam.
  • Garnek nakryłam pokrywką, owinęłam kocem i pozostawiłam do dojrzewania na 8 - 12 godzin.
  • Po tym czasie sprawdziłam czy jogurt gotowy.
  • Jeśli jeszcze nie jest gęsty i ukwaszony można przedłużyć czas dojrzewania o 2 - 3 godziny.
  • Potem to już delektujemy się pysznym vegurtem.
  • Dodatki dowolne np. miód czy syrop klonowy, owoce sezonowe lub zajadamy sam.
Życzę smacznego.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger