wtorek, 11 października 2022

Pieczona dynia i cukinia z ubijaną fetą i pistacjami

Nazwa egzotyczna, danie pyszne, znika szybko, smakuje obłędnie, jest mega zdrowe.
A przepis na to cudo pochodzi z książki Samiego Tamimi i Tary Wigley "Palestyna".
Jeśli ktoś nie lubił albo nie jada pieczonej dyni to po tym daniu pokocha ją miłością pierwszą.
Polecam gorąco.
Pieczona dynia i cukinia z pistacjami.

Składniki:
  • 1/2 małej dyni piżmowej
  • 2 i 1/2 łyżki oliwy
  • 3 - 4 małe zielone cukinie
  • 25 g płynnego miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 5 g posiekanych świeżych listków estragonu
  • 250 g ricotty
  • 50 g jogurtu greckiego
  • 100 g fety
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska
  • pieprz czarny
Do podania:
  • 50 g pistacji
  • 1 i 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 3/4 łyżeczki płatków chili aleppo
  • 5 g małych listków mięty 
Przygotowanie dania:
  • Dynię obrałam i pokroiłam na kawałki, takie żeby były na dwa kęsy.
  • Cukinię przekroiłam wzdłuż na ćwiartki, miałam małe a jak są większe pokrójcie w skośne paski ok. 1 cm grubości.
  • Pokrojoną dynię wymieszałam z 1 i 1/2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki soli i sporą szczyptą pieprzu.
  • Ułożyłam ją na blaszce do pieczenia i piekłam w piekarniku nagrzanym do 220 C z termoobiegiem.
  • Pokrojoną cukinię wymieszałam z resztą oliwy, szczyptą soli i szczyptą pieprzu.
  • Grillowałam ją potem na patelni grillowej z obu stron aż zmiękła.
  • W misce wymieszałam miód, zmiażdżony ząbek czosnku, ocet jabłkowy, posiekany estragon oraz szczyptę sol.
  • Włożyłam do miski upieczoną dynię, zgrillowaną cukinię i delikatnie przemieszałam.
  • W drugiej misce wymieszałam ricottę, jogurt, 60 g fety, sok i skórkę z cytryny, zmiażdżony drugi ząbek czosnku, szczyptę soli i szczyptę pieprzu.
  • Ubiłam trzepaczką na gładką masę.
  • Na dnie talerza wyłożyłam ubitą fetę a na niej ułożyłam dynię i cukinię.
  • Nasiona kolendry uprażyłam na suchej patelni a potem utłukłam w moździerzu.
  • Orzechy pistacjowe także uprażyłam na suchej patelni, potem posiekałam.
  • Danie na talerzu posypałam utłuczoną kolendrą, posiekanymi pistacjami, płatkami chili aleppo oraz udekorowałam listkami mięty.
  • Może pisania dużo ale zapewniam że robi się danie szybko i sprawnie.
Smacznego.
Przepis kuchni palestyńskiej
"Podróże małe i duże"
Na majowym niebie

4 komentarze

  1. Bardzo podoba mi się to danie. Pyszne wszystkie składniki. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadlam to danie u kolezanki, na dlugo zapadlo mi w pamiec :) po prostu pycha!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger