piątek, 2 września 2022

Francuskie ciastka makowe

Została mi resztka masy makowej - tak, tak czasami i takiej używam oraz miałam w lodówce ciasto francuskie.
Pomysłu nie trzeba było długo szukać.
Ciastka z makiem wyszły idealnie, polecam.
Ciastka makowe.
Składniki:
  • 2 płaty ciasta francuskiego z masłem po 270 g każdy
  • ok. 100 g gotowej masy makowej
  • 1 żółtko
Przygotowanie ciastek:
  • Płaty ciasta wyjęłam z lodówki i pokroiłam na 12 równych kwadratów.
  • W połowie wycięłam kieliszkiem dziurki, wyjęłam krążki ciasta ze środka.
  • Brzegi kwadratu bez dziur posmarowałam rozbełtanym żółtkiem.
  • Kwadraty z dziurami nałożyłam na te bez dziur.
  • W dziurki nałożyłam masę makową.
  • Wierzch ciastek posmarowałam żółtkiem.
  • Piekłam ciastka piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
W drodze - niebo

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger