czwartek, 1 września 2022

Zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą

Szybko można wyczarować taką pyszną zupę z kapusty włoskiej.
Przeważnie gotuję ją kilka dni po tym jak robię gołąbki, czemu?
Do gołąbków zużywam duże liście wierzchnie a zostaje mi sam środek, pysznych i chrupiących liści, idealnie nadających się na zupę.
Próbujecie ze mną?
Zupa z kapusty włoskiej.

Składniki:
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 duża marchew
  • 1/2 główki kapusty włoskiej
  • 4 ziemniaki
  • 1 laska kiełbasy wiejskiej
  • 4 pieczarki
  • 1000 ml bulionu drobiowego
  • pieprz czarny
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • kilka łyżek wody
Przygotowanie zupy:
  • Wyszorowałam warzywa, ziemniaki obrałam, marchew pokroiłam w talarki, kapustę poszatkowałam, ziemniaki pokroiłam w kostkę.
  • Kiełbasę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam w garnku na maśle.
  • Wrzuciłam pokrojone w kostkę pieczarki, smażyłam 2 minuty.
  • Dodałam potem kapustę, marchew i ziemniaki, smażyłam 5 minut.
  • Zalałam całość bulionem i gotowałam 10 minut do miękkości warzyw.
  • Na koniec doprawiłam solą i pieprzem, dodałam roztarty w dłoniach majeranek i tymianek, zagotowałam.
  • Mąkę wymieszałam z wodą i wlałam do zupy, zagotowałam.
  • Jeśli nie preferujecie zagęszczanych zup, pomińcie ten etap.
Smacznego
Przepis autorski
"Podróże małe i duże"
 W Ustce

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger