niedziela, 25 września 2022

Fasola po meksykańsku

Przepis na tak podaną fasolę towarzyszy mi od ponad 20 lat i zawsze jest smacznie i pożywnie a czy ostro? jak lubisz ostro zrób tak, my preferujemy pikantnie.
Często podaję fasolkę z bagietką, można z ryżem, można też bez niczego, jak lubicie.
Zajadajcie ze smakiem.
Fasola po meksykańsku.
Składniki:
  • 3 puszki po 400 g czerwonej fasoli
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 2 cebule
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki czerwonego półsłodkiego wina
  • 1/2 szklanki oleju
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 papryczka chili
  • odrobina sosu tabasco
Przygotowanie dania:
  • Pokroiłam w piórka cebulę i chili bez pestek i podsmażyłam w dużym garnku na połowie oleju.
  • Paprykę obrałam i pokroiłam na kawałki, dorzuciłam do cebuli, smażyłam 5 minut.
  • Mięso podsmażyłam na patelni na reszcie oleju, dodałam do warzyw.
  • Smażyłam razem jeszcze 5 minut.
  • Teraz wlałam wino i dodałam przecier pomidorowy, wsypałam słodką paprykę i gotowałam 5 minut.
  • Na koniec dodałam fasolę wraz z zalewą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, dusiłam 10 minut.
  • Doprawiłam sosem tabasco.
Smacznego.
Przepis kuchni meksykańskiej
"Podróże małe i duże"
Kalanchoe

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger