czwartek, 14 kwietnia 2022

Chleb z mąki z żyta z krzycy

Żyto krzyca to jedna z najstarszych odmian żyta.
Ziarno bardzo zdrowe i warte wykorzystania w kuchni.
Tym razem chlebek, pyszny domowy zakwasowiec, polecam gorąco.
Chleb z krzycy.
Składniki: 2 bochenki - foremki 26 x 12 cm
Zaczyn:
  • 2 łyżki zakwasu żytniego
  • 80 g wody
  • 80 g mąki żytniej T 720
Ciasto:
  • 800 g mąki z żyta krzyca
  • 160 g zaczynu jw.
  • 20 g soli
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika + do posypania
  • 900 ml wody
Przygotowanie zaczynu:
  • Do naczynia włożyłam 2 łyżki zakwasu, dodałam mąkę i wodę, wymieszałam.
  • Miskę nakryłam pokrywką i odstawiłam w temperaturze pokojowej na 10 - 12 godzin.
Przygotowanie chleba:
  • Do misy dodałam cały zaczyn, wodę, sól i wymieszałam.
  • Na koniec dodałam pestki słonecznika i mąkę i dokładnie wymieszałam.
  • Foremki wysmarowałam masłem i posypałam mąką, przełożyłam do nich ciasto.
  • Po wierzchu posypałam chleby pestkami słonecznika.
  • Przykryłam foremki folią i pozostawiłam do wyrastania na 8 - 10 godzin
  • Ciasto powinno wyrosnąć do wysokości foremki.
  • Piekłam chleby w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 50 - 60 minut.
  • Upieczone chleby studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Eustomy

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger