środa, 31 sierpnia 2022

Buraczane ravioli z kozim serem w sosie chrzanowym

To była prawdziwa uczta, buraczane pierogi i sos chrzanowy.
Pikantny sos idealne współgra z kremowym wnętrzem pierożków i jego zewnętrznym cudnym kolorem.
Do zabarwienia ciasta użyłam zakwasu buraczanego, jest idealny.
Polecam gorąco.
Buraczane pierożki z serem.
Składniki:
Ciasto:
  • 360 g mąki pszennej T 650 + do podsypywania
  • 150 ml wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 ml zakwasu buraczanego
Do nadziania:
  • 300 g sera koziego - u mnie rolada kozia niedojrzewająca
Sos:
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól morska
  • pieprz biały
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 3 łyżki startego chrzanu
Do podania:
  • kiełki buraka
Przygotowanie ciasta:
  • Ja robiłam ciasto w malakserze, jeśli robicie ręcznie używajcie na początku do mieszania widelca aby się nie poparzyć.
  • Do misy malaksera wsypałam mąkę, sól i wymieszałam.
  • Dodawałam powoli wrzącą wodę i kwas buraczany,
  • Wyrobiłam ciasto a jak przestygło odstawiłam aby odpoczęło na 10 minut.
Przygotowanie farszu:
  • Roladę kozią pokroiłam w plastry.
  • Jeśli nie macie niedojrzewającej, dajcie dojrzewającą albo kremowy serek kozi, będzie ok.
Przygotowanie sosu:
  • Szalotkę posiekałam i podsmażyłam na maśle.
  • Dodałam śmietankę, zagotowałam i gotowałam aż zgęstniała.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem a potem dodałam chrzanu.
Przygotowanie pierogów:
  • Ciasto cienko rozwałkowałam, w równych odległościach rozłożyłam ser, nakryłam drugim płatem ciasta i wykrawałam krążki foremką - można szklanką.
  • Gotowałam pierogi w wodzie z solą od momentu wypłynięcia przez 3 minuty.
  • Podałam ravioli na sosie, posypane kiełkami buraka.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Irysy

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger