środa, 31 sierpnia 2022

Sernik kawowy z polewą z białej czekolady

Dziś zapraszam wszystkich na deser ale nie byle jaki.
Jak pewnie już zauważyliście serniki to mój konik i piekę je bardzo często.
Tym razem zapraszam na sernik magiczny, kawowy, kremowy, smakowity a wielbiciele kawy będą zachwyceni.
Natomiast jeśli ktoś za kawą nie przepada jak mój Przemek też zjedzą ze smakiem bo tak się właśnie stało.
Kawa dodaje ciastu wyjątkowości ale nie dominuje w serniku.
Sernik jest prosty w wykonaniu i idealny na rodzinne przyjęcia, rauty ze znajomymi czy na spotkanie z przyjaciółmi przy kawie.
Użyłam tutaj bardzo aromatycznej kawy Caprissimo mielonej i ziarnistej.
No to co? odpalajcie piekarniki bo pogoda już na to pozwala i pieczemy pyszny sernik kawowy.
Kawę Caprissimo i wiele innych smakołyków, herbatę, sprzęt kuchenny, można zakupić w sklepie Przyjaciele Kawy, zajrzyjcie koniecznie. 

Składniki: tortownica 24 cm
Spód:
  • 100 g podłużnych biszkoptów
Masa serowa:
  • 500 g twarogu półtłustego zmielonego potrójnie
  • 250 g sera ricotta
  • 250 g mascarpone
  • 6 jaj
  • 3/4 szklanki erytrytolu
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
  • 1 łyżeczka kawy mielonej
  • 100 ml wrzącej wody
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa:
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 100 g rozpuszczonej białej czekolady
Do dekoracji :
  • ziarenka kawy
  • 1 łyżeczka kawy mielonej

Przygotowanie:
Spód:
  • Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia, spód i boki.
  • Biszkopty pokruszyłam palcami tak aby pokryły całe dno.
Przygotowanie masy serowej:
  • Zmieliłam twaróg trzykrotnie, można tez użyć sera z wiaderka.
  • 3 jaja oddzieliłam żółtka od białek.
  • Białka ubiłam na sztywną pianę.
  • 3 jaja, 3 żółtka i erytrytol ubiłam na puszystą masę.
  • Dodałam mąkę ziemniaczaną, wanilię, zmiksowałam.
  • Kawę zalałam wrzącą wodą i odstawiłam do zaparzenia i wystudzenia.
  • Teraz dodawałam sery, cały czas miksując, jednak nie za długo, tylko do połączenia składników.
  • Na koniec dodałam kawę wraz z fusami, wymieszałam.
  • Pianę z białek dodałam do masy serowej i wymieszałam szpatułką.
  • Przelałam masę na spód biszkoptowy.
  • Piekłam sernik w piekarniku nagrzanym do 160 - 170 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
  • Po tym czasie wyłączyłam piekarnik, uchyliłam lekko drzwiczki blokując je przez zamknięciem drewnianą łyżką i zostawiłam sernik w środku na 30 minut.
  • Potem wyjęłam go z piekarnika i całkowicie wystudziłam na blacie kuchennym.
  • Wstawiłam do lodówki na 2 godziny.
Przygotowanie polewy:
  • Czekoladę połamałam na kawałki i rozpuściłam w kąpieli wodnej.
  • Schłodzoną śmietanę ubiłam na sztywną pianę i powoli wlewałam wystudzoną czekoladę.
  • Dokładnie wymieszałam i przelałam na wierzch zimnego sernika.
  • Wstawiłam do lodówki na 2 godziny, najlepiej na całą noc.
  • Potem to już tylko robimy kawę, kroimy trójkącik deseru i delektujemy się.

Smacznego.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger