wtorek, 26 lipca 2022

Kluski z fasolki szparagowej

Jeśli będziecie mieli dość fasolki szparagowej w strączkach polecam kluski z jej udziałem.
Ja zrobiłam z zielonej jednak z żółtej też będzie ok.
Dzieciaki szaleją za takimi kluseczkami.
Popróbujcie koniecznie, zasmakują.
Kluski z fasolki szparagowej.
Składniki:
  • ok. 500 g zielonej fasolki szparagowej - 2 szklanki pure
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej + do podsypywania
  • szczypta soli
  • 1 jajo
  • bułka tarta
  • masło
Przygotowanie klusek:
  • Fasolkę ugotowałam w osolonej wodzie tak aby była bardzo miękka.
  • Oczywiście najważniejsze to jest to aby fasolka była bez łyka bo wtedy kluski będą niesmaczne.
  • Fasolkę odcedziłam i zmiksowałam na pure, wystudziłam całkowicie.
  • Do pure dodałam mąkę, jajo, sól i wyrobiłam szybko ciasto.
  • Jeśli się bardzo lepi podsypcie mąką.
  • Uformowałam z ciasta wałek i kroiłam jak kopytka.
  • Gotowałam kluski w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia 5 - 6 minut.
  • Masło rozpuściłam na patelce, zasypałam bułką tartą, posoliłam i podsmażyłam.
  • Podałam kluski polane bułką tartą z kurczakiem z rożna, pyszności.
Smacznego
Przepis autorski
"Podróże małe i duże"
Turecki bazar w Krui w Albanii

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger