piątek, 24 czerwca 2022

Dip z przypalonej cebuli, koziego twarogu z płatkami bonito

Uwielbiam George Calombarisa i jego pRZepisy.
Pierwszy raz usłyszałam o nim jak obejrzałam dawno, dawno temu MasterChefa Australia.
I od tej pory towarzyszy mi jego kuchnia - kuchnia grecka także.
Tym razem będziemy przypalać cebulę aby nadać jej smak grillowania, wędzenia.
Potem będzie szybko i pysznie, polecam.
Przepis pochodzi z książki George Calombarisa "Kuchnia grecka".
Dip z przypalonej cebuli. 

Składniki:
  • 600 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 i 1/2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka grubo posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki soli w płatkach
  • sok z cytryny
  • 50 g koziego twarogu
  • 1 kopiasta łyżka płatków bonito
Do podania: 
  • krakersy, chleb razowy

Przygotowanie pasty:
  • Obrałam cebulę, pokroiłam w ćwiartki.
  • Wymieszałam cebulę z 1 i 1/2 łyżki oliwą, dodałam cały ząbek czosnku i wmasowałam oliwę w cebulę.
  • Przełożyłam na blachę i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z termoobiegiem przez 15 - 20 minut lub do momentu aż cebula się przypali.
  • Wtedy ją wyjęłam, przestudziłam i pokroiłam na spore kawałki.
  • Na patelni rozgrzałam resztę oliwy i podsmażałam cebulę i czosnek przez 15 minut aby zmiękła.
  • Jak cebula zmiękła, przełożyłam ją do kielicha blendera, dodałam sól, natkę pietruszki i zmiksowałam na gładką pastę.
  • Teraz dodałam twaróg, sok z cytryny do smaku, i płatki bonito, wymieszałam.
  • Podałam z chlebem razowym na zakwasie.
  • Można podać krakersy czy bagietkę.

Smacznego.
Przepis od George Calombaris
"Podróże małe i duże"
Jesienny winobluszcz

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger