sobota, 25 czerwca 2022

Jajka z za'atarem i cytryną

Przepis na te przepyszne jajka pochodzi z książki "Palestyna" Samiego Tamimi i Tary Wigley.
Tak podane jaja to idealny początek dnia.
Są aromatyczne i przepyszne, polecam do spróbowania.
Jajka po palestyńsku.

Składniki:
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka za'ataru
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 1/2 łyżeczki chili aleppo lub innej chili
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • awokado do podania

Przygotowanie jajek:
  • Jaja ugotowałam na półtwardo czyli zalałam je gorącą wodą, doprowadziłam do wrzenia i gotowałam 5 minut.
  • Natychmiast odlałam wodę i zanurzyłam jaja w zimnej wodzie.
  • Przestudzone obrałam ze skorupek.
  • Za'atar wymieszałam z sokiem z cytryny i oliwą na kremową emulsję.
  • Jaja palcami rozdarłam na nieregularne kawałki i ułożyłam na półmisku żółtkiem ku górze.
  • Posypałam solą i pieprzem.
  • Skropiłam mieszanką emulsyjną z za'atarem.
  • Posiekałam dymkę i szczypior i posypałam danie.
  • Na koniec posypałam płatkami chili a podałam z pokrojonym w plastry awokado.
Smacznego.
Przepis kuchni palestyńskiej
"Podróże małe i duże"
Brzoza w jesiennej szacie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger