sobota, 14 maja 2022

Kakaowe wafle

Coś do pochrupania by się zdało? no i bardzo dobrze trafiliście, będzie coś do pochrupania.
Idealne wafelki kakaowe do kawy, herbaty, czystka czy kubka kakao.
Szybko się je robi, trochę czasu spędzają w lodówce a potem zajadamy.
Wafelki kakaowe.

Składniki:
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 2 i 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie wafli dużych kwadratowych o głębokich rowkach - 5 sztuk

Przygotowanie wafli:
  • W garnku rozpuściłam masło i pozostawiłam do przestudzenia.
  • Teraz dodałam cukier, oba mleka i kakao i zmiksowałam na gładki krem.
  • Posmarowałam pierwszy wafel po stronie z większymi rowkami, nakryłam drugim, docisnęłam i dalej smarowałam aż do ostatniego wafla a jest ich 5.
  • Zawsze głębszymi rowkami do góry.
  • Docisnęłam wafle deską do krojenia i ułożyłam na niej mega ciężki tom książkowy.
  • Zostawiłam wafla na 4 godziny w lodówce.
  • W tym czasie masa się równo rozłoży po waflach i ściągnie.
  • Po wyjęciu pokroiłam wafla na małe wafelki.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Rzepakowe pola - obłoczki na niebie

2 komentarze

  1. Do pochrupania wafle najlepsze. :)
    Pozdrawiam i zapraszam do obejrzenia mojego nowego obrazu.^^

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger