piątek, 6 maja 2022

Boczniaki duszone w pikantnym sosie pomidorowym

Przepyszne danie na talerzu a inspiracją był przepis z bloga Sio-smutki.
Monika stworzyła petardę na talerzu i mnie danie posmakowało wyjątkowo.
Dzielę się przepisem bo warto sobie takie boczniaki przygotować.
Boczniaki w sosie pomidorowym.

Składniki:
  • 200 g świeżych boczniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do smaku:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól morska 
  • pieprz czarny
Dodatkowo:
  • 1 jajko do panierowania
  • ok. 3 łyżek mąki do panierowania
  • ok. 3 łyżek bułki tartej do panierowania
  • olej do smażenia
Przygotowanie dania:
  • Boczniaki posoliłam i oprószyłam pieprzem od strony blaszek.
  • Panierowałam je potem w mące, roztrzepanym jaju i bułce tartej.
  • Usmażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Drobno posiekałam cebulę i podsmażyłam na oleju, potem dodałam koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek i natkę pietruszki, smażyłam 2 minuty.
  • Teraz wlałam wrzątek, nakryłam patelnię pokrywką i dusiłam ok. 5 minut.
  • W szklaneczce wymieszałam zimną wodę z mąką ziemniaczaną i wlałam na patelnię ciągle mieszając.
  • Gotowałam aż sos zgęstniał.
  • Doprawiłam do smaku sosem sojowym, papryką ostrą i tymiankiem.
  • Teraz włożyłam na patelnię podsmażone boczniaki i dusiłam je w sosie jeszcze ok. 3 - 4 minut.
  • Podałam od razu.
  • Można podać z ryżem, bagietką, ulubioną sałatką lub bez niczego.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Kasztan

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger