poniedziałek, 11 kwietnia 2022

Owsiany chleb śniadaniowy z nasionami

Kwietniowa Piekarnia Amber nadeszła tuż przed świętami i to może dobrze bo taki chlebek na wielkanocnym stole ucieszy niejednego pożeracza pieczywa.
Przy obfitym stole taki zdrowy chleb na pewno się sprawdzi.
Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Gucia a jego pierwowzór z Sourlotti by Abby.
Chleb jest nieduży ale można podwoić składniki i będzie ok.
Ma mięciutkie i chrupiące od ziarenek wnętrze i chrupiącą skórkę.
Nie ma z nim problemu podczas wypieku, potrzebny jednak będzie zakwas.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu a moim współpieczącym piekarzom i piekarenkom dziękując za wspólny czas życzę miłego spędzania wielkanocnych dni z najbliższymi.
Niech pogoda dopisze aby można było spacerować.
Owsiany chleb z ziarnami.

Składniki: forma 22 x 12 cm
Starter:

  • 20 g zakwasu z lodówki
  • 20 g mąki pszennej chlebowej T 650
  • 20 g wody
Słodki starter:
  • 50 g aktywnego - odświeżonego startera jw.
  • 50 g mąki pszennej chlebowej T 650
  • 12 i 1/2 g wody
  • 12 i 1/2 g cukru trzcinowego
Ciasto: 
  • 180 g mąki pszennej chlebowej T 650
  • 20 g mąki pszennej pełnoziarnistej - dałam orkiszową pełnoziarnistą
  • 125 g słodkiego startera
  • 20 g cukru trzcinowego
  • 3 g soli
  • 10 g mleka w proszku
  • 25 g płatków owsianych instant + 50 g mleka 
  • 10 g maku
  • 10 g siemienia lnianego
  • 120 - 130 g mleka
  • 25 g masła
Dodatkowo:
  • płatki owsiane do posypania bochenków

Przygotowanie chleba:
Starter:
  • Rano, dzień przed pieczeniem zrobiłam starter a po 4 godzinach dokarmiłam go jeszcze, zostawiłam na kolejne 4 - 5 godzin.
  • Wieczorem zalałam także płatki owsiane mlekiem, wymieszałam i pozostawiłam pod przykryciem na noc.
Słodki starter:
  • Z porcji startera jw. odważyłam 50 g i dodałam cukier, mąkę, wodę, wymieszałam i pozostawiłam pod przykryciem na noc.
Ciasto właściwe:
  • Dodałam do misy robota wszystkie składniki oprócz masła i wymieszałam a potem wyrabiałam mieszadłem hakowym przez ok. 5 - 6 minut aby ciasto przestało lepić się do misy robota i było elastyczne.
  • Teraz zaczęłam dodawać po kawałeczku masła i dalej wyrabiałam aby ciasto wchłonęło masło i stało się jeszcze bardziej elastyczne.
  • Ciasto podzieliłam na dwie części i z każdej zrobiłam kulę, przykryłam je i odstawiłam na 20 minut aby ciasto odpoczęło.
  • Po tym czasie każdą z kul rozwałkowałam na prostokąt i założyłam jeden bok do środka.
  • A potem także drugi bok.
  • Pasek złożonego ciasta trochę rozwałkowałam aby był bardziej płaski i zwinęłam w rulon.
  • Potem z drugą kulą ciasta postępowałam tak samo.

  • Formę posmarowałam masłem i posypałam płatkami owsianymi.
  • Każdy rulon spryskałam wodą i obtoczyłam w płatkach owsianych, umieściłam w foremce, pozostawiłam do wyrastania na 4 - 5 godzin.
  • Wyrośnięty chleb ma wypełnić całą formę a nawet wyjść ponad nią.
  • Jeśli jednak dalej nie wiecie jak formować chleb to instrukcję znajdziecie w filmiku.
  • Potem piekłam chlebek w nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół piekarniku przez 35 0 40 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego
Przepis od Gucia
Chleb owsiany na blogach: 
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi Drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
"Podróże małe i duże"
Trochę wiosny

16 komentarze

  1. Piękny chleb w wiosennej oprawie!
    Miło razem piec w kwietniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczny! Dziękuję za ten pyszny kwietniowy czas w Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie Ci się upiekł. :)
    Dziękuję za kwietniowy czas.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyrośnięty bochenek :-) i jak zawsze czytelne foto instrukcje! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wypieczony i profesjonalnie udokumentowany. Do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny chlebek i bardzo przydatna instrukcja formowania krok po kroku!
    Dziękuję za wspólne wypiekanie i również życzę spokojnych i radosnych Świąt 🐇

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie upieczony! Pozdrawiam i do następnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dorotko piękny Twój chlebek. I ja Ci dziękuję za wspólną zabawę. Wszystkiego najlepszego na ten świąteczny czas. Pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger