niedziela, 10 kwietnia 2022

Babka ucierana z dżemem z rabarbaru

Dziś propozycja na super wilgotną i puszystą babę z dżemem.
Ja użyłam dżemu z rabarbaru ale tutaj jak chcecie i uważacie.
Polecam gorąco na wielkanocny stół do kubka kawy w gronie najbliższych.
Babka z dżemem.

Składniki: babka z kominem 22 cm
  • 300 g mąki pszennej T 650
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 120 g erytrolu, ksylitolu lub cukru
  • 150 g dżemu - u mnie z rabarbaru
  • 3 jaja
  • 10 g proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • szczypta soli
  • 40 ml oleju 
  • cukier puder z erytrolu do posypania

Przygotowanie baby:
  • Białka oddzieliłam od żółtek.
  • Białka ubiłam ze szczyptą soli na puszystą pianę.
  • Żółtka utarłam z erytrolem na gładką, puszystą, białą pianę.
  • Dodałam olej, śmietanę, kilka kropli aromatu waniliowego, zmiksowałam.
  • Teraz dodałam przesianą z proszkiem mąkę i delikatnie wymieszałam.
  • Na koniec dodałam pianę z białek na trzy razy delikatnie wtłaczając ją w ciasto.
  • Formę do baby wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
  • Wyłożyłam do formy połowę ciasta a na nim ułożyłam dżem.
  • Przykryłam resztą ciasta, wyrównałam i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut.
  • Po upieczeniu odczekałam 10 minut, wyjęłam babę z formy a jak wystygła posypałam ja cukrem pudrem.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Róże

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger