poniedziałek, 11 kwietnia 2022

Cytryny kiszone w miodzie

Cytryny kiszone to przysmak japoński, ale tylko te kiszone w miodzie.
Miodowe yuzu to japoński pomysł na plasterki cytrusów marynowane /kiszone w miodzie.
Te plasterki cytrynowe smakują magicznie.
Orzeźwiający i lekko kwaskowy smak cytryn oraz słodycz miodu razem tworzą prawdziwą petardę.
Stosować można do deserów, herbat, wody aromatyzowanej, ciast, czego tam chcecie.
Przepis na to cudo pochodzi z bloga Facet i Kuchnia.
Kiszone cytryny.


Składniki:
  • 4 cytryny bio wyszorowane, organiczne, niewoskowane
  • 600 - 700 ml miodu - u mnie wielokwiatowy


Przygotowanie cytryn:
  • Najpierw owoce wyszorowałam i sparzyłam.
  • Potem wraz ze skórką je cieniutko pokroiłam.
  • Można dodać do kiszenia swoje ulubione przyprawy np. nasiona kardamonu, gorczycy, ziela angielskiego ale cytrynki po ukiszeniu są aromatyczne same w sobie więc ja nie dawałam.
  • Słoiki wyparzyłam.
  • Plastry cytryn ułożyłam w słoikach jeden na drugim i zalałam miodem.
  • Robiłam to powoli bo miód musi dostać się do każdego zakamarka owoców i wypełnić słoik.
  • Miód musi przykryć całkowicie cytryny.
  • Słoiki zakręciłam, tak nie do końca i postawiłam na talerzu aby po czasie jak zacznie kisnąć i rozpierać słoik nie kipiały na blat.
  • Wstawiłam je do ciemnej szafki na 2 tygodnie.
  • Codziennie odkręcałam słoik aby gaz się wydostał na zewnątrz.
  • Co drugi dzień przestawiałam słoiki do góry nogami aby cytryny z wierzchu tez miały kontakt z sokiem.
  • Po 2 tygodniach wyniosłam słoiki do piwnicy i zostawiłam na kolejne 4 - 5 tygodni.
  • Po tym czasie są pyszne.
  • Można je przechowywać do kilkunastu tygodni.
  • Tak samo można postąpić z pomarańczami, bergamotkami, limonkami.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Gorzka pomarańcza

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger