piątek, 18 lutego 2022

Zupa z zielonej chili i kaszy perłowej

Czy wiecie że? kasza jęczmienna perłowa ma mnóstwo błonnika i selenu?
Regularne spożywanie kaszy powoduje obniżenie złego cholesterolu.
Dzisiaj umieściłam ją w przepysznej zupie.
Zupa jest sycąca, aromatyczna, idealna aby zaspokoić głód.
Zapraszam na obiad.
Zupa z zielonej chili.

Składniki:
  • 2 łyżki masła
  • 2 białe cebule
  • 8 dużych cebulek dymek ze szczypiorem
  • 2 - 3 zielone papryczki chili np. jalapeno
  • 1 łyżka mąki pszennej T 650
  • 200 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1200 ml bulionu warzywnego
  • 1 laska cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 200 g gęstego jogurtu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • szczypior do posypania
  • sól morska

Przygotowanie zupy:
  • Posiekałam dymki i cebulę w drobną kostkę, z jalapeno usunęłam nasiona i posiekałam drobno.
  • Podsmażyłam cebule i jalapeno w dużym garnku na maśle.
  • Nakryłam garnek pokrywką i na maleńkim ogniu dusiłam 10 minut.
  • Potem dodałam mąkę i kaszę i zasmażyłam ok. minuty ciągle mieszając.
  • Wlałam bulion, włożyłam laskę cynamonu oraz wsypałam gałkę muszkatołową i gotowałam na małym ogniu ok. 20 minut.
  • Jogurt połączyłam z sokiem z limonki i chochelką zupy.
  • Wlałam do garnka, wymieszałam, podgrzewałam nie dopuszczając do wrzenia aby jogurt się nie zważył.
  • Doprawiłam solą do smaku.
  • Na talerzu ułożyłam papryczki jalapeno marynowane i posypałam szczypiorem.
Smacznego.
Przepis z książki "Na ostro" R. Lane i T. Morris
"Podróże małe i duże"
Ratusz w Brześciu Kujawskim woj. kujawsko - pomorskie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger