środa, 23 lutego 2022

Chleb orkiszowy bez pracy

Dziś będzie bardzo łatwy wykonaniu chlebek.
Zamieszacie w misce, wstawicie na 60 godzin do lodówki, tak dobrze czytacie.
Aż tyle czasu potrzeba aby ciasto dojrzało a chleb potem miał głęboki smak.
Potem tylko wyjąć, uformować i do pieca, zobaczcie sami.
Prosty chleb.

Składniki: 2 bochenki
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 170 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 380 ml wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki siemienia lnianego
Przygotowanie chleba:
  • Drożdże rozpuściłam w wodzie.
  • Wszystkie składniki włożyłam do miski i wymieszałam dokładnie.
  • Ciasto posypałam po wierzchu mąką, nakryłam pokrywką i wstawiłam na 60 godzin do lodówki.
  • Po tym czasie ciasto wyjęłam i na blacie ocieplało się ok. 60 minut.
  • Ciasto wyjęłam na blat, podzieliłam na dwie części i z każdej zrobiłam baton, który skręciłam w kilku miejscach.
  • Ułożyłam bochenki na blaszce, posypałam mąką i zostawiłam na 60 minut aby urosły.
  • Potem piekłam w piekarniku nagrzanym do 250 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
  • Upieczone chleby studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Podlaskie słoneczniki

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger