wtorek, 22 lutego 2022

Chiacchiere czyli faworki po włosku

Czas na karnawał który przed nami i czy usmażycie te poduszeczki na Tłusty Czwartek czy na Ostatki czy na karnawałowe spotkanie z bliskimi zawsze spełnią swoją rolę i zachwycą zjadających.
Le chiacchiere lub frappe to włoskie faworki.
Chiacchiere - tłumacząc dosłownie to plotki i są typowym deserem karnawału we Włoszech.
W zależności od regionu zmieniając swoją nazwę.
Podczas smażenia tworzą się bąble z ciasta lub małe bąbelki i dzięki temu są chrupiące i na jeden kęs.
Warto spróbować tym bardziej że robi się je szybko.
Faworki po włosku.

Składniki:
  • 480 g maki pszennej T 650
  • 14 g proszku do pieczenia
  • 100 g cukru - dałam 60 g ksylitolu
  • 40 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 200 ml grappy*
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • smalec do smażenia

Przygotowanie faworków:
  • Wymieszałam mąkę z ksylitolem i proszkiem do pieczenia, wbiłam w środek jaja.
  • Dodałam miękkie masło i grappę* i wyrobiłam gładkie ciasto.
  • Starałam się jak najmniej podsypywać mąką.
  • Zawinęłam ciasto w ściereczkę i odstawiłam na około 60 minut.
  • Po tym czasie rozwałkowałam cieniutko ciasto - ok. 1 mm i wycięłam prostokąty.
  • Na patelni rozgrzałam smalec, dla wegan olej i smażyłam faworki z obu stron na złoty kolor.
  • Osączałam je na ręczniku kuchennym.
  • Całkowicie wystygnięte posypałam cukrem pudrem.
  • * Grappa, włoski napój alkoholowy, destylat przefermentowanych wytłoków i pestek winogron, odpadów z procesu produkcji wina.
Smacznego
"Podróże małe i duże"
Prymule

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger