Będzie szybko, będzie pysznie, będzie zdrowo.
Takie placki mam dziś na talerzu, będą smakować małemu i dużemu.
Robi się je szybko a potem szybko znikają bo smakują wyśmienicie, polecam.
Placki z cukinii.
- 1 średnia cukinia
 - 1 duże jajo
 - 1 cebula
 - ok. 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630
 - sól morska
 - pieprz czarny
 - olej do smażenia
 
Sos czosnkowy:
- 200 ml jogurtu naturalnego
 - 1 ząbek czosnku
 - 2 łyżki posiekanego koperku
 - sól morska
 - pieprz czarny
 
- Cukinię wraz ze skórką starłam na tarce o grubych oczkach.
 - Wrzuciłam starą cukinie na sito, posoliłam i odstawiłam na 30 minut.
 - Potem odcisnęłam i do cukinii dodałam drobno posiekaną cebulkę, jajo, wymieszałam.
 - Na końcu dodałam sól i pieprz oraz mąkę i dokładnie wymieszałam po raz ostatni.
 - Na gorący olej nakładałam porcje masy i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
 
Przygotowanie sosu:
- Jogurt wymieszałam z posiekanym koperkiem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wymieszałam.
 - Podałam placuszki z sosem jogurtowym.
 
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"

0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.