środa, 6 października 2021

Sałatka z kapusty do słoików

Taką sałatkę robiłam od wieków i zawsze ma rzeszę zjadaczy bo po prostu jest przepyszna.
Pamiętam w pracy dawno, dawno temu wymieniałyśmy się przepisami jako młode kobiety aby dogodzić swoim domownikom i właśnie ten przepis przyniosła któraś koleżanka.
Nawet nie pamiętam już która ale przepis z nami pozostał i króluje podczas zimowych długich i mroźnych dni na naszym stole. 
Idę do piwnicy po słoiczek i zjadam go w całości 😀lub pakuję do burgerów, jako sałatkę do obiadu, jako nadzienie do naleśników.
Dodam jeszcze że w miarę jak kapusta dojrzewa sałatka coraz bardziej przypomina w smaku bigos.
Polecam.
Sałatka kapuściana w słoikach.

Składniki:
  • 500 g białej kapusty
  • 4 marchewki
  • 2 jabłka
  • 3 cebule
  • 1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 10 %
Przygotowanie sałatki:
  • Poszatkowałam drobno kapustę, cebulę obrałam i pokroiłam w piórka, marchew starła na tarce o grubych oczkach, tak samo jak i jabłko.
  • Przygotowanie warzywa wymieszałam z solą, cukrem, olejem i octem i odłożyłam na blacie kuchennym na ok. 60 minut aby warzywa puściły sok.
  • Potem przełożyłam kapustę do słoików i pasteryzowałam 15 minut.
  • Ostudzone wyniosłam do piwnicy.
Smacznego.
Przepis koleżeński.
"Podróże małe i duże"
Nagietek

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger