środa, 6 października 2021

Chleb pszenno - orkiszowy z pestkami dni

Czy lubicie świeże, chrupiące pieczywo? i żeby jeszcze dobrze smakowało? i było zdrowe?
Jesteście w dobrym miejscu, bo oto właśnie mam przepis na prosty, smakowity chleb.
Pomieszajcie składniki, poczekajcie aż wyrośnie a potem zajadajcie pyszny chleb. 
Chleb pszenno - orkiszowy.

Składniki: keksówka 26 x 12 cm
  • 400 g mąki pszennej na pizzę T 500
  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 7 g drożdży instant
  • 12 g soli
  • 400 g ciepłej wody
  • garść pestek dyni + do posypania
Przygotowanie chleba:
  • Do miski wlałam wodę, wsypałam drożdże i dokładnie wymieszałam.
  • Teraz dodałam mąki, sól, pestki dyni i ponownie dokładnie wymieszałam.
  • Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
  • Przełożyłam do niej ciasto, wyrównałam wierzch i posypałam pestkami dyni, lekko je dociskając.
  • Nakryłam foremkę ściereczką i odstawiłam do wyrastania na 30 - 60 minut i to zależy od temperatury otoczenia.
  • Ciasto ma wyrosnąć do wysokości foremki.
  • Wyrośnięty chleb piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  • Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Bąkowej Górze woj. łódzkie

2 komentarze

  1. Ostatnio bardzo polubiłam ten chleb i już nie kupuję w sklepie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie to bardzo Dominiko, chleb domowy najlepszy. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger