wtorek, 19 października 2021

Ryżowe kotlety z tuńczykiem

Dziś na talerzu kotlety ryżowe ale nie takie zwykłe.
One są niezwykłe bo mają dodatek tuńczyka z puszki.
Smakują wyśmienicie i nadają się jako samodzielne danie lub jako dodatek do sałat czy mięs.
Polecam gorąco.
Kotlety z tuńczykiem.

Składniki:
  • 1 szklanka suchego ryżu basmati
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 325 g tuńczyka z puszki
  • 2 dymki
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajo
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • cytryna do podania
  • olej ryżowy do smażenia

Przygotowanie dania:
  • Ryż wsypałam do garnka, wlałam bulion i gotowałam 15 minut, potem wyłączyłam ogień i pod przykryciem ryż stał aż całkiem ostygł.
  • Przełożyłam ryż do miski, dodałam tuńczyka, posiekaną drobniutko cebulę i szczypior.
  • Dodałam także sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz jajo.
  • Wyrobiłam masę ręką na gładką i klejącą.
  • Maczając dłonie w wodzie ulepiłam kotlety i smażyłam je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Podałam skropione cytyną.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Puszcza Białowieska

2 komentarze

  1. Uwielbiam takie przepisy! Sama nigdy bym nie wpadła na takie połączenie, więc to super inspiracja. Wyszły naprawdę pyszne – miękkie, aromatyczne i soczyste. Czego chcieć więcej?

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger