poniedziałek, 11 października 2021

Najprostszy chleb żytni na zakwasie

Mawiają że w prostocie siła i tak jest tym razem. 
Cztery składniki, zero wyrabiania, rośnie sam i sam potem znika 😉
Idealny z masłem i czosnkiem, idealny z pastą jajeczną, idealny z miodem.
Zapraszam do wypiekania.
Prosty chleb żytni.

Składniki: foremka 26 x 12 cm
  • 500 g mąki żytniej T 720
  • 450 ml wody
  • 100 g zakwasu żytniego
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie chleba:
  • Wymieszałam zakwas z wodą i solą a potem dodałam mąkę, ponownie wymieszałam do połączenia składników.
  • Foremkę wysmarowałam masłem, wysypałam mąką i przełożyłam do niej ciasto.
  • Nakryłam folią spożywczą i odstawiłam na 12 godzin do wyrastania na blacie kuchennym.
  • U mnie chleb rósł całą noc.
  • Powinien wyrosnąć do brzegów foremki.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 55 - 60 minut.
  • Upieczony studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Jezioro Kikolskie woj. kujawsko - pomorskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger