niedziela, 10 października 2021

Maślana tarta z serem, śliwkami i bezą

 Ale to jest ciasto petarda, kruche ciasto, kremowy ser i delikatna beza a do tego kwaskowość śliwek, idealne połączenie.
Polecam spróbować upiec tą pyszna tartę a potem przepadniecie.
Trzeba uważać aby nie zjeść za dużo 😉
Maślane cudo ze śliwkami.

Składniki: forma do tarty okrągła lub prostokątna
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej T 650 + do podsypania
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • skórka otarta z cytryny
Ser:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 60 g masła stopionego
  • 1 jajko
  • 20 g proszku budyniowego śmietankowego
Beza:
  • 2 białka schłodzone
  • szczypta soli
  • 110g cukru pudru
Dodatkowo:
  • 10 - 12 śliwek węgierek
Przygotowanie tarty:
  • Mąkę, skórkę otartą z cytryny, żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder i zimne masło zagniotłam szybko na zwarte ciasto.
  • Wylepiłam spód i boki formy wysmarowanej masłem.
  • Ciasto ponakłuwałam widelcem i wstawiłam do lodówki.
  • Ser zmiksowałam z cukrem, jajem, proszkiem budyniowym i stopionym masłem na gładką masę.
  • Wylałam masę serową na ciasto.
  • Na wierzchu ułożyłam wcześniej wypestkowane śliwki, skórką do góry.
  • Piekłam tartę w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut.
  • Białka ubiłam z cukrem pudrem i solą na gładką pianę w tym samym czasie jak tarta się piekła.
  • Wyłożyłam pianę na śliwkach po 30 minutach pieczenia.
  • Piekłam jeszcze 8 - 10 minut.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Kwiat bzu czarnego

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger