środa, 20 maja 2020

Różowa pasta jajeczna

Przepis zaczerpnięty z książki Smacznie i zdrowo od rana do wieczora Jadwigi Kłossowskiej z 1988 roku.
Pasta jest delikatna, smakuje wybornie, śniadanie z jej udziałem jest znakomitym posiłkiem.
Pastę robi się tyle co ugotowanie, wystudzenie i obranie jaj, potem to jeszcze doprawić i gotowe.
Lubicie takie pasty?
Pasta z jaj.


Składniki:

  • 4 jaja
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka keczupu pikantnego
  • 2 łyżki gęstej śmietany 12 %
  • sól morska
  • ulubione kiełki do podania

Przygotowanie pasty:

  • Jaja ugotowałam na twardo, zalałam zimną wodą, ostudziłam i obrałam.
  • Jaja starłam na tarce o małych oczkach, tak samo starłam cebulkę.
  • Potem dodałam keczup i śmietanę oraz sól i dokładnie wymieszałam.
  • Podałam na pieczywie chrupkim żytnim z kiełkami.

Smacznego.
Przepis z książki Smacznie i zdrowo od rana do wieczora z 1988 r.
"Podróże małe i duże"
Gazony kwiatowe

2 komentarze

  1. Fajne są takie pasty. U mnie opcja bez śmietany.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię czasem sobie zrobić do śniadania taką pastę, proste a jakie pyszne. Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger