czwartek, 26 sierpnia 2021

Naleśniki orkiszowe podwójnie truskawkowe

Zapraszam na przepyszne naleśniki z dżemem truskawkowym z cynamonem i truskawkami świeżymi. 
Naleśniki są delikatne i puszyste a dżem i truskawki dopełniają całości.
Na śniadanie idealne, jednak na deser to raj dla zmysłów przy kubku kawy czy herbaty.
Naleśniki z truskawkami.

Składniki: 8 - 9 naleśników 22 cm średnicy
Ciasto:
  • 2 szklanki mleka
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka oleju
Do podania:
  • dżem truskawkowy z cynamonem
  • świeże truskawki
Przygotowanie naleśników:
  • Zmiksowałam mleko z jajami, solą i mąką na gładkie ciasto.
  • Dodałam olej i ponownie wymieszałam.
  • Odstawiłam miskę z ciastem na 30 minut aby ciasto odpoczęło.
  • Smażyłam naleśniki na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.
  • Podałam z dżemem truskawkowym i świeżymi truskawkami.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca w Augustowie woj. podlaskie

2 komentarze

  1. Dzem truskawkowy zamieniłam na malinowy, bo niestety nie miałam w domu. Podobnie ze świeżymi owocami, a i tak wyszło mega pysznie!! :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger