Przepis na danie pochodzi z książki "Kuchnie świata" Mirosławy Bernardes - Rusin.
Jest to przepis kuchni włoskiej.
Polędwiczki tak podane są aromatyczne, pyszne i można ich zjeść dużo 😉
Polecam gorąco, zasmakują każdemu.
Szałwiowe polędwiczki - Saltimbocca alla romana.
- 2 polędwiczki wieprzowe
- plastry szynki parmeńskiej
- liście szałwii
- 1/2 szklanki białego wina
- 2 łyżki masła
- sól morska
- pieprz czarny
- Polędwiczki pokroiłam w plastry grubości ok. 1,5 cm.
- Palcami rozciągnęłam je lekko uciskając kostkami palców.
- Posoliłam i oprószyłam pieprzem.
- Polędwiczki to bardzo delikatne mięso i takie" ubijanie" wystarczy.
- Na plastrach polędwicy ułożyłam listki szałwii.
- Na szałwii położyłam szynkę parmeńską i spięłam wykałaczką.
- Podsmażyłam polędwiczki na maśle z obu stron.
- Teraz wlałam wino i dusiłam aż mięso zmiękło a sos wyparował.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Podałam polane sosem.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Czajka |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.