Przepis na danie pochodzi z książki "Kuchnie świata" Mirosławy Bernardes - Rusin.
Jest to przepis kuchni włoskiej.
Polędwiczki tak podane są aromatyczne, pyszne i można ich zjeść dużo 😉 
Polecam gorąco, zasmakują każdemu.
Szałwiowe polędwiczki - Saltimbocca alla romana.
- 2 polędwiczki wieprzowe
 - plastry szynki parmeńskiej
 - liście szałwii
 - 1/2 szklanki białego wina
 - 2 łyżki masła
 - sól morska
 - pieprz czarny
 
- Polędwiczki pokroiłam w plastry grubości ok. 1,5 cm.
 - Palcami rozciągnęłam je lekko uciskając kostkami palców.
 - Posoliłam i oprószyłam pieprzem.
 - Polędwiczki to bardzo delikatne mięso i takie" ubijanie" wystarczy.
 - Na plastrach polędwicy ułożyłam listki szałwii.
 
- Na szałwii położyłam szynkę parmeńską i spięłam wykałaczką.
 
- Podsmażyłam polędwiczki na maśle z obu stron.
 - Teraz wlałam wino i dusiłam aż mięso zmiękło a sos wyparował.
 - Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
 - Podałam polane sosem.
 
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
| Czajka | 
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.