czwartek, 8 lipca 2021

Polędwiczki z szałwią po rzymsku

Przepis na danie pochodzi z książki "Kuchnie świata" Mirosławy Bernardes - Rusin.
Jest to przepis kuchni włoskiej.
Polędwiczki tak podane są aromatyczne, pyszne i można ich zjeść dużo 😉 
Polecam gorąco, zasmakują każdemu.
Szałwiowe polędwiczki - Saltimbocca alla romana.

Składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • plastry szynki parmeńskiej
  • liście szałwii
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 2 łyżki masła
  • sól morska
  • pieprz czarny
Przygotowanie dania:
  • Polędwiczki pokroiłam w plastry grubości ok. 1,5 cm.
  • Palcami rozciągnęłam je lekko uciskając kostkami palców.
  • Posoliłam i oprószyłam pieprzem.
  • Polędwiczki to bardzo delikatne mięso i takie" ubijanie" wystarczy.
  • Na plastrach polędwicy ułożyłam listki szałwii.
  • Na szałwii położyłam szynkę parmeńską i spięłam wykałaczką.
  • Podsmażyłam polędwiczki na maśle z obu stron.
  • Teraz wlałam wino i dusiłam aż mięso zmiękło a sos wyparował.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Podałam polane sosem.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Czajka

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger