poniedziałek, 19 lipca 2021

Leniwe kndle z truskawkami z sosem z czerwonego agrestu

Jak lato i truskawki to knedle muszą być.
Tym razem knedle z ciasta twarogowego.
Są przepyszne, kremowe i te wielkie truskawy w środku a sosik z czerwonego agrestu kończy dzieło.
Zachwalam i uciekam bo nic nie zjem, zjedzą mi 😂 
Polecam gorąco.
Knedle z truskawkami.

Składniki:
Knedle: ok. 20 sztuk
  • 630 g sera twarogowego półtłustego
  • 5 jaj
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki z czubkiem mąki pszennej bio T 550
  • ok. 20 średnich truskawek
Sos z czerwonego agrestu:
  • 500 g dojrzałego czerwonego agrestu
  • 2 - 3 łyżki miodu

Przygotowanie knedli:
  • Umyłam i osuszyłam truskawki, wyszypułkowałam.
  • Zmiksowałam twaróg z jajami, solą na gładką pastę.
  • Teraz dodawałam mąkę i zagniotłam ciasto.
  • Z ciasta odrywałam kawałek wielkości orzecha włoskiego, zrobiłam z niego placuszek, na środku ułożyłam truskawkę i zawinęłam w ciasto.
  • Zrobiłam kulkę i tak do wyczerpania ciasta i truskawek.
  • Gotowałam knedle w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia 3 minuty.
Przygotowanie sosu:
  • Agrest obrałam, umyłam i wrzuciłam do garnka.
  • Pod przykryciem rozgotowałam agrest a potem gotowałam bez pokrywki aż sos zgęstniał.
  • Dosłodziłam sos miodem.
  • Knedle podałam na sosie z agrestu.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca nad Jeziorem Białym w Augustowie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger