czwartek, 30 czerwca 2016

Knedle truskawkowe z masłem szałwiowym i konfiturą truskawkową

Chodziły za mną, chodziły i w końcu są.
Nie ma z nimi prawie żadnej pracy ale dzień wcześniej należy ugotować i przecisnąć przez praskę ziemniaki aby były dobrze wystudzone, potem to już szybciutko zagniatamy, nadziewamy i zajadamy.
Polecam gorąco pyszny obiad.
Do knedli podałam konfiturę z truskawek oraz usmażone na maśle listki szałwii i to był znakomity pomysł, spróbujcie.
Knedle truskawkowe z masłem szałwiowym i konfiturą truskawkową.

Składniki:
  • 1000 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • ok. 200 g mąki pszennej T 650
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ok. 300 g niedużych truskawek
  • 2 łyżki cukru do knedli 
 Masło szałwiowe:
  • 3 łyżki masła
  • 14 listków szałwii 
Do podania:
  • konfitura z truskawek

Przygotowanie knedli:
  • Wystudzone ziemniaki przełożyłam na stolnicę, zrobiłam z nich koło i wyjęłam z niego 1/4 część.
  • Ziemniaki odłożyłam na bok a w to miejsce wsypałam mąkę pszenną i ziemniaczaną.
  • Teraz dodałam odłożone ziemniaki, wbiłam jajo, dodałam szczyptę soli i szybko zarobiłam elastyczne i gładkie ciasto.
  • Jeśli się lepi do rąk dodajcie mąki ale nie za dużo bo kluski będą twarde.
  • Z tą ilością mąki ciasto powinno być elastyczne i plastyczne.
  • Z ciasta uformowałam wałki i pokroiłam je na plastry.
  • Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyłam, nasypałam na niego odrobinę cukru, ułożyłam truskawkę i oblepiłam ja ciastem tworząc kulę.
  • I tak do końca ciasta.
  • Zagotowałam wodę, osoliłam ją i partiami gotowałam knedle od momentu wypłynięcia około 2 minut.
  • Masło rozpuściłam na patelni i włożyłam na nie osuszone listki szałwii i smażyłam chwilę aż zmieniły kolor, nie za długo bo będą gorzkie.
  • Polałam masłem knedle i dodatkowo podałam konfiturę z kawałkami truskawek.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Truskawkowy obraz

6 komentarze

  1. a to coś nowego...masło szałwiowe to dla mnie nowość, ciekawi mnie smak knedli polanych takim masłem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety przez internet smaku Ci nie wyślę, aby się przekonać trzeba takie zrobić. Listki są aromatyczne i chrupiące.

      Usuń
  2. Kulinarne Wspaniałości podane po królewsku. Wyglądają przepysznie - gratuluję i pozdrawiam. Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu dziękuję za miłe słowa, warto je zrobić by cieszyć się pysznym smakiem.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger