wtorek, 15 czerwca 2021

Ślimak z rabarbarem i truskawakami

Pyszne ciasto dziś  pokazuję i do tego szybko się robi.
Trzeba jednak zakupić ciasto yufka a potem to już szybciutko.
Płaty ciasta smarowałam mlekiem, choć tak naprawdę ciasto yufka powinno smarować się rozpuszczonym masłem.
Ale i mlekiem wyszło ok.
Zapraszam na pyszne ciasto.
Burek na słodko.

Składniki:
  • 2 płaty ciasta yufka
  • 200 g rabarbaru
  • 1 łyżka masła
  • 1 pełna łyżka cukru trzcinowego
  • 10 - 15 truskawek
  • mleko do smarowania
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie ciasta:
  • Rabarbar umyłam i pokroiłam na małe kawałeczki.
  • Na patelni rozgrzałam masło i wrzuciłam rabarbar.
  • Smażyłam aż się rozpadł, posypałam cukrem i smażyłam aż zgęstniał.
  • Truskawki obrałam i przekroiłam na połówki
  • Płat ciasta rozłożyłam, posmarowałam mlekiem, rozłożyłam połowę rabarbaru na połowie ciasta, ułożyłam połowę połówek truskawek i zwijałam od dłuższego brzegu.
  • Zwinęłam w ślimak bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Tak samo zrobiłam z drugim płatem i dołączyłam go do pierwszego.
  • Posmarowałam z wierzchu mlekiem.
  • Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut lub jak się zrumieni.
  • Wystudzone ciasto posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
W puszczy Białowieskiej

4 komentarze

  1. Ooo Chętnie zjem, lubię rabarbar. Wieki nie jadłam ciasta z rabarbarem, a tu przepis autorski, podziwiam. :)
    Pozdrawiam bardzo serdecznie. <3

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger