poniedziałek, 10 maja 2021

Tradycyjny chleb Ticino wprost z Włoch

Majowa Piekarnia Amber zachęciła mnie do wypiekania włoskiego chleba Ticino.
Jest to tradycyjny wypiek z włoskiej części Szwajcarii - kantonu Ticino.
Chleb z tradycjami i jest tak ważny dla Włochów że można go oglądać na obrazie Annibale Carracciego żyjącego w XVI wieku.
Obraz z lat 1584 - 1585 zatytułowany "Zjadacz fasoli" przedstawia mężczyznę siedzącego przy stole z zamiarem zjedzenia miski fasoli. 
W jednej ręce mocno trzyma kawałek chleba. 
Po prawej stronie postaci widać połamany kształt bochenka chleba.
I jest to nasz chleb ze wspólnego wypiekania, idealny do biesiadowania przy stole i odrywania po kawałku, maczania w oliwie i delektowania się jego smakiem.
Przepis na chleb pochodzi z bloga Moniki La luna sul cucchiaio.
Ja do swojego chleba dałam ciemny słód jęczmienny i stąd mój chleb ma karmelowy posmak i kolor.
Dacie miód albo jasny słód a chleb będzie jasny i równie pyszny.
Możemy upiec go na zaczynie lievito, na bidze lub samych drożdżach. 
Ważne jest użycie mocnej mąki, u mnie to włoska farina z zawartością białka 12,5 g.
Można także bułki zwinąć mniejsze wtedy chleb "wyskoczy" bardziej w górę.
Polecam serdecznie.
Chleb Ticino.


Składniki: 2 chlebki
Biga:
  • 2 - 3 g suchych drożdży lub 5 g świeżych
  • 100 g mąki pszennej - dałam włoską farinę z 12,5 g białka
  • 50 g wody
Chleb właściwy:
  • 500 g mąki pszennej typ 00 - ja dałam włoską farinę z 12.5 g białka
  • 5 g słodu jęczmiennego lub miodu - dałam słód jęczmienny ciemny
  • 250 g wody
  • 100 g pasta madre lub bigi
  • 30 g oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 7 g soli
  • mleko do posmarowania

Przygotowanie bigi:
  • Do miski wsypałam drożdże, mąkę i wlałam wodę, wymieszałam.
  • Ciasto jest bardzo gęste i zwarte.
  • Odstawiłam pod przykryciem na godzinę.
Przygotowanie chleba:
  • Do misy robota przełożyłam bigę, dodałam słód i wlałam wodę, wymieszałam, odstawiłam na godzinę.
  • Po tym czasie dodawałam mąkę i mieszałam mieszadłem hakowym aby powstało jednolite ciasto.
  • Teraz dodałam sól i oliwę i wyrabiałam aż ciasto stało się lśniące i elastyczne.
  • Uformowałam z ciasta kulę, włożyłam do miski wysmarowanej oliwą, przykryłam folią i odstawiłam do wyrastania.
  • W przepisie zalecane jest 6 - 8 godzin wyrastania w piekarniku z włączoną żarówką.
  • U mnie ciasto w piekarniku z włączoną żarówka potroiło objętość w 2 i pół godziny.
  • Wszystko zależy od temperatury i mąki.
  • Czekajcie aż ciasto wyrośnie do momentu aż podwoi swoją objętość.
  • Po tym czasie ciasto wyjęłam na blat, odgazowałam - uderzyłam w ciasto ręką - i zagniotłam.
  • Podzieliłam ciasto na 10 równych części.
  • Z każdej uformowałam kulkę.
  • Każdą kulkę rozwałkowałam na placuszek 10 x 12 cm, można mniejsze i zwinęłam w podłużną bułkę.
  • Bułki układałam w dwa chlebki, jedną obok drugiej i pozostawiłam do wyrastania na 1 - 2 godziny.
  • Wyrośnięte chleby posmarowałam ciepłym mlekiem i nacięłam żyletką wzdłuż ale nie do końca.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 25 - 30 minut.
  • Upieczone chleby studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis od Moniki.
Chleb Ticino na blogach:
Cake&Bread
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moja akademia smaku
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne
"Podróże małe i duże"
Zawilce

16 komentarze

  1. Z tym ciemnym słodem prezentuje się znakomicie :)
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebek do pysznego odrywania. Dziękuję za majowy czas w naszej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe bułeczki i ciekawa historia tego pieczywa. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kusząco wygląda Twój karmelowy chlebek! Czy ciemny słód jęczmienny mocno wpływa na smak?

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealny by usiąść i zajadać. Wspaniale upieczony!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ piękny kolor! Moje wyszły trochę blade ;-) Pozdrawiam i do następnego razu!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne chlebki, do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie upieczony. I z tym ciemniejszym słodem następnym razem spróbuję. Do kolejnego spotkania!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger