poniedziałek, 3 maja 2021

Risotto z suszonymi pomidorami i shitake

Risotto smakuje wyśmienicie o każdej porze roku.
Czy dodamy do niego warzywa sezonowe, mięso czy suszone produkty, rezultat jest ten sam, pyszny obiad na stole.
Dlatego bardzo gorąco namawiam do zaprzyjaźnienia się z tym włoskim daniem a potem to już tylko własna inwencja twórcza.
Pyszne risotto.


Składniki:

  • 1 szklanka ryżu do risotto - u mnie arborio
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 boczniaki
  • 1 łyżka oleju
  • 15 g suszonych grzybów shitake
  • 12 suszonych pomidorów bez zalewy
  • ok. 600 ml bulionu w tym woda z moczenia grzybów i pomidorów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 szklanki wina białego wytrawnego 
  • 3 - 4 łyżki startego parmezanu + do posypania
  • listki tymianku
  • sol morska


Przygotowanie risotta:

  • Bulion ma być cały czas gorący.
  • Warto naszykować wszystko obok siebie aby potem nie przerywać procesu gotowania. 
  • Shitake i pomidory zalałam wrzącą wodą i odstawiłam na 30 minut.
  • Potem odcedziłam je a do wody z moczenia uzupełniłam bulion do ok. 600 ml.
  • Pomidory pokroiłam w paski, tak samo shitake.
  • Boczniaki pokroiłam wzdłuż blaszek i podsmażyłam na oleju, nie mieszając, posoliłam je po usmażeniu.
  • Starłam parmezan, posiekałam czosnek i szalotkę.
  • Na patelni rozgrzałam olej, zeszkliłam cebulkę i czosnek, potem dodałam pomidory i shitake.
  • Smażyłam 2 minuty i wsypałam suchy ryż, smażyłam kolejne 2 minuty.
  • Teraz wlałam wino i na pełnym ogniu smażyłam aż ryż wchłonął cały alkohol.
  • Teraz po chochli wlewałam gorący bulion i gotowałam aż ryż wchłonął cały płyn i tak łyżka po łyżce.
  • Cały czas mieszałam.
  • Proces ten trwa ok. 20 - 25 minut, ryż powinien być klejący i al'dente.
  • Teraz zestawiłam patelnię z ognia i dodałam masło i parmezan, mieszałam aż się rozpuściły.
  • Na talerzu ułożyłam boczniaki i posypałam listkami tymianku i parmezanem.

Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej autorski.
"Podróże małe i duże" 
Cerkiew św. Michała Archanioła w Trześciance woj. podlaskie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger