poniedziałek, 3 maja 2021

Jaja sadzone na botwince

Podogadzajmy sobie trochę dzisiaj.
Mamy majówkę i nic nam nie wolno, przynajmniej w moim województwie więc nie choć podniebienie się cieszy.
Tak przyrządzona botwinka smakuje wybornie z dodatkiem szparagów i jaja.
Polecam gorąco do wypróbowania, będzie smakowało.
Jaja i botwinka.

Składniki:
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 pęczek szparagów - 250 g
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 2 jaja
  • bagietka do podania
Przygotowanie dania:
  • Botwinkę umyłam, osuszyłam, pokroiłam na małe kawałki.
  • Szparagom odcięłam główki, odłamałam zdrewniałe części, pokroiłam w plasterki.
  • Szalotkę pokroiłam w półplasterki.
  • Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażałam szparagi oprócz główek oraz botwinkę przez 3 minuty.
  • Posoliłam, nakryłam pokrywką i dusiłam kolejne 3 minuty.
  • Potem dodałam szalotkę i smażyłam jeszcze kolejne 2 minuty.
  • Skropiłam sokiem z cytryny, oprószyłam pieprzem, dodałam kwiatki szparagów, smażyłam minutę.
  • Zrobiłam dołki w masie botwinkowej i wbiłam w nie jaja, posoliłam.
  • Smażyłam jeszcze do momentu aż białka się ścięły a żółtka pozostały półpłynne.
  • Podałam z bagietką.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Frezje

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger