czwartek, 27 maja 2021

Pszenno - żytni zakwasowiec z rodzynkami

Pyszny, domowy chleb na zakwasie zachwyci każdego.
I Ty możesz taki mieć w swoim piekarniku, to nic trudnego.
Zachęcam do wypiekania własnego chleba, organizm Wam podziękuje.
Wystarczy zrobić zakwas i do dzieła, zapraszam.
Chleb na zakwasie z rodzynkami.

Składniki:
  • 250 g zakwasu - ja miałam pół/pół pszenny i żytni z lodówki
  • 300 g wody
  • 15 g soli
  • 370 g mąki pszennej T 480
  • 200 g mąki żytniej T 720
  • 80 g rodzynków

Przygotowanie chleba:
  • Zakwas wymieszałam z wodą i solą.
  • Można oczywiście dodać zakwasu tylko żytniego lub tylko pszennego, pełna dowolność.
  • Ja miałam trochę tego i trochę tego.
  • Dodałam obie mąki i dokładnie wymieszałam.
  • Na końcu dodałam rodzynki i ponownie wymieszałam.
  • Ciasto przeniosłam do pojemnika z pokrywką i umieściłam w lodówce na 10 godzin.
  • Po tym czasie wyjęłam pojemnik z lodówki i pozwoliłam mu rosnąć na zewnątrz kolejne 8 - 10 godzin.
  • Przełożyłam wówczas ciasto do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami i ponownie pozwoliłam ciastu rosnąć do wysokości foremki jakąś godzinę.
  • Posypałam wyrośnięty chleb otrębami żytnimi.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Cerkiew w Czyżach woj. podlaskie

2 komentarze

  1. Zaraziłaś mnie. Jeszcze muszę się nauczyć z tym zakwasem jak i co.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger