sobota, 22 maja 2021

Klopsiki z kaszy jaglanej i pora w sosie pomidorowym

Te przepyszne klopsiki zrobiłam z przepisu Tadeusza Müllera.
Tak przygotowane danie to kwintesencja smaków i aromatów a w rezultacie przepyszny obiad na talerzu, całkiem wegański i bardzo pyszny.
Może trochę z nim zabawy ale zapewniam że warto.
Danie bardzo pożywne i odżywcze, polecam.
Klopsiki w sosie.

Składniki:
Klopsiki:
  • 1 mały por
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 szalotka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchew
  • garść groszku zielonego mrożonego
  • olej do smażenia
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • igiełki z 1 gałązki rozmarynu
  • sól morska
  • 4 łyżki mąki owsianej
Hiszpański sos pomidorowy:
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki oleju
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól morska
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
Przygotowanie klopsików:
  • Oczyszczonego pora, selera, wyszorowaną marchew, paprykę i szalotkę pokroiłam w drobną kosteczkę.
  • Podsmażyłam na oleju do momentu aż warzywa zmiękły.
  • Wrzuciłam mrożony groszek i jeszcze chwilę smażyłam.
  • Posoliłam i wystudziłam.
  • Potem do warzyw dodałam ugotowaną kaszę, mieloną kolendrę, paprykę wędzoną oraz posiekane igiełki rozmarynu.
  • Dodałam także mąkę owsianą.
  • Wyrobiłam jednolitą masę z której zrobiłam małe kulki, odstawiłam.
Przygotowanie sosu:
  • Migdały sparzyłam wrzącą wodą, obrałam ze skórki.
  • Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim płatki owsiane, migdały, całe ząbki czosnku oraz rozmaryn.
  • Potem wlałam na patelnię passatę i gotowałam 5 minut.
  • Zawartość patelni zmiksowałam na jednolitą masę, dodałam wędzoną paprykę i sól do smaku.
  • Jeśli sos jest za gęsty wystarczy dodać wody do ulubionej gęstości.
Przygotowanie dania:
  • Na talerz wylałam sos w ulubionej ilości i ułożyłam na nim klopsiki.
Smacznego.
Przepis Tadeusz Müller
"Podróże małe i duże"
Okno w Skansenie w Dziekanowicach

2 komentarze

  1. Przygotowanie klopsików kończy sie na: Wyrobiłam jednolitą masę z której zrobiłam małe kulki, odstawiłam.
    a co dalej? smażyć, piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi Anonimie ani smażyć ani piec, one już są gotowe do zjedzenia.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger