poniedziałek, 17 maja 2021

Chleb pszenno - żytni z czarnuszką

Kolejny pyszny bochen dziś dla Was mam.
Samo zdrowie, sama rozkosz jedzenia czy to samą kromkę z masłem czy także z dodatkami.
Polecam upiec swój domowy chleb i cieszyć się jego smakiem.
Domowy chleb z czarnuszką.



Składniki: keksówka 26 x 12 cm
  • 600 g mąki pszennej tortowej T 450
  • 50 g łuskanych nasion konopi
  • 30 g otrębów pszennych 
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 12 g soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 600 g wody
  • 20 g nasion czarnuszki + do posypania 

Przygotowanie chleba:

  • Drożdże rozpuściłam w wodzie.
  • Wszystkie sypkie składniki wymieszałam w misce.
  • Dodałam do nich wodę drożdżową i dokładnie wymieszałam.
  • Ciasto pozostawiłam w misce do wyrośnięcia na około 30 - 60 minut.
  • Potem przełożyłam ciasto do foremki wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej mąką.
  • Wyrównałam wierzch, posypałam czarnuszką.
  • Pozostawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut.
  • Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów foremki.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże" 
Gdzieś w Bieszczadach

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger