poniedziałek, 17 maja 2021

Cytrynowe ciasto z rabarbarem

Bardzo wilgotne, pysznie cytrynowe ciasto, eksplozja smaku i aromatu.
Takie proste ucierane ciasto wyjdzie każdemu aby potem cieszyć się pysznym deserem do kawy.
Polecam gorąco.
Ciasto z rabarbarem.


Składniki: tortownica 23 cm
Ciasto:
  • 120 g masła
  • 200 g drobnego cukru do wypieków - dałam trzcinowy nierafinowany
  • 3 duże jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 220 g mąki pszennej T650
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 ml soku z cytryny
  • 400 g rabarbaru
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 - 4 łyżki soku z cytryny


Przygotowanie ciasta:
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Rabarbar umyłam, osuszyłam i pokroiłam na kawałki 1 - 2 cm.
  • Miękkie masło utarłam z cukrem na puszystą masę.
  • Teraz dodawałam jajka, jedno po drugim i ucierałam nadal.
  • Masa może czasami wyglądać jak zwarzona ale to w niczym nie przeszkadza.
  • Teraz dodałam skórkę cytrynową, zmiksowałam.
  • Na koniec dodałam przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę oraz sok z cytryny.
  • Delikatnie wymieszałam szpatułką.
  • Tortownicę wyłożyłam na spodzie papierem do pieczenia, wyłożyłam do niej ciasto a na wierzchu ułożyłam kawałki rabarbaru.
  • Piekłam w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu studziłam w formie.
Przygotowanie lukru:
  • Cukier puder utarłam łyżką z sokiem z cytryny.
  • Jeśli będzie za rzadki wystarczy dodać pudru a jeśli za gęsty soku z cytryny.
  • Polałam lukrem wierzch ciasta.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Czereśnie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger