czwartek, 29 kwietnia 2021

Pasta z awokado, ogórka i czosnku niedźwiedziego

Z mojej hodowli czosnku niedźwiedziego urosły tylko 2 kępki, coś mi focha strzelają i nie chcą rosnąć.
Chucham, dmucham 😉 a one nie chcą się rozrastać.
Dlatego jak zobaczyłam te cudne listki postanowiłam dodać je do tej pasty i wyszło znakomicie.
Pasta z awokado na kanapki.

Składniki:
  • 1 szalotka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 średni ogórek wężowy zielony
  • sól morska
  • sok z cytryny do smaku
  • pieprz czarny
  • kiełki rzeżuchy
  • listki młodej mięty
  • ok. 100 g serka koziego kremowego
  • listki czosnku niedźwiedziego - ile lubicie
  • bagietka do podania
Przygotowanie pasty:
  • Ogórka obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach, posoliłam i zostawiłam na 10 minut aby puścił sok.
  • Awokado przekroiłam wzdłuż na połowę, wyjęłam pestkę, obrałam ze skóry i zgniotłam widelcem, skropiłam sokiem z cytryny.
  • Ogórka osączyłam z wody, odciskając na sicie.
  • Odciśnięte ogórki dodałam do awokado.
  • Dodałam także listki mięty - ok. 2 łyżek, wymieszałam.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Bagietkę pokroiłam na kawałki i podpiekłam na suchej patelni.
  • Nałożyłam porcje pasty na podpieczona bagietkę a na wierzchu posypałam posiekanym czosnkiem niedźwiedzim, kiełkami rzeżuchy oraz listkami mięty.
  • Na samym wierzchu ułożyłam kleksy serka kremowego koziego.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Róże

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger