środa, 3 marca 2021

Zupa mleczna z tapioki

Przepis pochodzi z książki "Dieta łatwostrawna" z roku 1985.
Zupa jest pyszna i lekkostrawna, odżywcza i pożywna.
Polecam do wypróbowania, warto zaopatrzyć się w kulki tapioki, już coraz częściej dostępne także w marketach jak i kuchniach świata.
Zupa z tapioką.


Składniki:

  • 3 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 16 łyżek kulek tapioki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • rodzynki do podania

Przygotowanie zupy:

  • Kaszę przepłukałam na sicie.
  • Połowę mleka zagotowałam ze szklanką wody.
  • Do wrzątku wsypałam tapiokę i mieszając zagotowałam.
  • Gotowałam na małym ogniu aż stała się miękka i klejąca, trwało to ok. 30 minut.
  • Pod koniec gotowania dodałam resztę mleka i dogotowałam.
  • Doprawiłam do smaku solą i cukrem.
  • Podałam posypaną rodzynkami.

Smacznego.
Przepis z książki "Dieta lekkostrawna".
"Podróże małe i duże"
Wisła w czerwcu w Ciechocinku

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger