niedziela, 14 marca 2021

Ziołowe placki gryczane

Przepis na te małe smakowite cuda pochodzi od Tadeusza Müllera.
Placki są przepyszne, już dano nie zajadałam takich pyszności.
Do placków użyjcie Waszego ulubionego sosu: czosnkowy, ziołowy, jogurtowy czy zwykłą wiejską śmietanę a będziecie wniebowzięci, polecam.
Placki z kaszy z ziołami.


Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 szklanki wody do gotowania kaszy
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • kilka gałązek bazylii
  • 2 jaja
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml wody
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz czarny
  • sól morska
  • jogurt wymieszany z sosem sriracha do podania
  • olej do smażenia

Przygotowanie placków:

  • Kaszę ugotowałam w osolonej wodzie, wystudziłam.
  • Przełożyłam do misy malaksera
  • Posiekałam zioła, czosnek.
  • Do kaszy włożyłam czosnek, wlałam wodę, dodałam sól, jaja i mąkę, zmiksowałam na jednolitą masę.
  • Teraz dodałam zioła, sól, pieprz i wymieszałam.
  • Na rozgrzany olej nakładałam małe porcje masy i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
  • Osączałam usmażone placuszki na ręczniku papierowym.
  • Jogurt wymieszałam z sosem sriracha i podałam do placków.

Smacznego.
Przepis Tadeusz Müllera
"Podróże małe i duże"
Drozd śpiewak

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger