Pasta jest przepyszna i znika szybko, trzeba zrobić więcej.
Dla wegan czy wegetarian znakomita, trzeba tylko zastąpić miód innym syropem np. klonowym.
Dip brokumole.
Składniki:
- 1 średni brokuł
 - 2 garście orzechów laskowych bez skórki
 - 1 doniczka kolendry
 - garść bazylii
 - ok. 100 ml oleju lnianego
 - sok z cytryny
 - 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
 - 1 ząbek czosnku
 - sól morska
 
Przygotowanie pasty:
- Ugotowałam brokuła we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru, nie traci wówczas swojej pięknej, zielonej barwy.
 - Orzechy laskowe uprażyłam w piekarniku w 180 C przez 10 minut, po czym wrzuciłam je do ściereczki i pocierając usunęłam skórkę, wystudziłam orzechy.
 - Do misy malaksera lub kielicha blendera wrzuciłam ugotowanego brokuła, orzechy, bazylię, kolendrę razem z łodyżkami, wsypałam odrobinę soli, miód i czosnek, zmiksowałam.
 - Teraz dolałam olej lniany i ponownie zmiksowałam, doprawiłam solą i sokiem z cytryny do smaku.
 - Przełożyłam do pojemnika i gotowe.
 
Smacznego.
Przepis Tadeusza Müllera.
"Podróże małe i duże"
| Kaczeńce | 
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.