sobota, 13 marca 2021

Pasta brokułowo - orzechowa

Ta pasta zwana także dipem brokumole a nazwana tak została przez jej twórcę Tadeusza Müllera.
Pasta jest przepyszna i znika szybko, trzeba zrobić więcej.
Dla wegan czy wegetarian znakomita, trzeba tylko zastąpić miód innym syropem np. klonowym.
Dip brokumole.


Składniki:

  • 1 średni brokuł
  • 2 garście orzechów laskowych bez skórki
  • 1 doniczka kolendry
  • garść bazylii
  • ok. 100 ml oleju lnianego
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska

Przygotowanie pasty:

  • Ugotowałam brokuła we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru, nie traci wówczas swojej pięknej, zielonej barwy.
  • Orzechy laskowe uprażyłam w piekarniku w 180 C przez 10 minut, po czym wrzuciłam je do ściereczki i pocierając usunęłam skórkę, wystudziłam orzechy.
  • Do misy malaksera lub kielicha blendera wrzuciłam ugotowanego brokuła, orzechy, bazylię, kolendrę razem z łodyżkami, wsypałam odrobinę soli, miód i czosnek, zmiksowałam.
  • Teraz dolałam olej lniany i ponownie zmiksowałam, doprawiłam solą i sokiem z cytryny do smaku.
  • Przełożyłam do pojemnika i gotowe.

Smacznego.
Przepis Tadeusza Müllera.
"Podróże małe i duże"
Kaczeńce

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger