poniedziałek, 22 marca 2021

Cukiniowe ciasto z morelami

Szybkie w wykonaniu ciasto cukiniowe oczaruje każdego.
Jest wilgotne, nie za słodkie, idealne do kawy czy czystka.
Na drugie śniadanie czy na deser smakuje wybornie, polecam.
Ciasto cukiniowe z morelami.


Składniki: keksówka 26 x 12 cm
  • 100 g masła
  • 350 ml startej wraz ze skórką cukinii, nie ubijacie w naczyniu, wkładajcie tak jak się ułoży
  • 2 duże jaja
  • 120 g ksylitolu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • skórka otarta z całej limonki
  • 180 g mąki pszennej T 650
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 330 g moreli z syropu

Przygotowanie ciasta:
  • Cukinię starłam na tarce o grubych oczkach wraz ze skórką.
  • Morele osączyłam z syropu na sicie.
  • Rozpuściłam masło i przestudziłam je.
  • Piekarnik nastawiłam na temperaturę 175 C z opcją grzania góra/dół.
  • Wyszorowałam limonkę, otarłam ją a potem wycisnęłam sok.
  • Wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową.
  • Do miski wbiłam jaja, dodałam ksylitol, skórkę z limonki, sól i roztrzepałam trzepaczką, dodałam wystudzone masło.
  • Teraz dodałam startą cukinię i wymieszałam łopatką.
  • Dodałam teraz do ciasta przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia mąkę i sok z limonki, wymieszałam aż składniki się połączyły.
  • Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam do niej ciasto, wyrównałam wierzch.
  • Morele układałam na wierzchu wciskając je w ciasto.
  • Piekłam 50 - 55 minut.
  • Sprawdziłam patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
  • Kroiłam po wystudzeniu.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Grabia w Zielęcicach woj. łódzkie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger