sobota, 27 marca 2021

Chleb z orzechami włoskimi i rodzynkami Pan co'Santi

 Przepis na ten chleb pochodzi z książki Jima Laheya "My Bread".
Chleb jest przepyszny, zajadam go bez dodatków ale....idealnie pasuje do słodkich kanapek ale jeszcze pyszniejszy jest z wędliną, serem czy pomidorem.
Koniecznie wypróbujcie przepis.
Pan co'Santi.

Składniki:
  • 400 g mąki pszennej chlebowej T 750
  • 85 g rodzynków
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 8 g soli
  • 2 g cynamonu
  • 2 g drożdży instant - 1/2 łyżeczki
  • szczypta mielonego pieprzu
  • 350 g chłodnej wody

Przygotowanie chleba:
Wieczorem przez pieczeniem:
  • W pojemniku z pokrywką wymieszałam mąkę, drożdże, sól.
  • Dodałam orzechy, cynamon, pieprz, wymieszałam drewnianą łyżką i mieszałam przez około 30 sekund.
  • Ciasto jest luźne i klejące.
  • Przykryłam pojemnik pokrywką i pozostawiłam na blacie kuchennym na 12 - 18 godzin.
Rano:
  • Wyjęłam ciasto na blat posypany mąką i złożyłam ciasto na trzy.
  • Składanie ciasta powtórzyłam 2 razy a potem uformowałam bochen.
  • Przełożyłam bochen do koszyka rozrostowego wysypanego mąką, u mnie dodatkowo wyłożyłam gazą.
  • Pozostawiłam chleb do wyrastania na 1,5 - 2 godzin.
  • Chleb jest wyrośnięty jeśli dotknięcie go palcem zostawia ślad. 
  • Jeśli nie, pozwól wyrastać mu kolejne 15 minut.
  • Nagrzałam piekarnik z garnkiem żeliwnym z pokrywką do 250 C.
  • Jak chleb wyrósł, wyjęłam garnek z pieca - uwaga gorący!!! - zdjęłam pokrywkę i przełożyłam chleb górą do dołu wprost do garnka.
  • Przy wkładaniu garnka do piekarnika zmniejszyłam temperaturę do 230 C.
  • Piekłam chleb z pokrywką 30 minut po czym zdjęłam pokrywkę i dopiekałam jeszcze 15 - 20 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis z książki Jima Laheya "My Bread"
"Podróże małe i duże"
Rokitniczka

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger