sobota, 27 marca 2021

Sernik z musem z mango

Petarda, powiem Wam że już dawno, dawno nie jadłam takich pyszności a serników u mnie zawsze pod dostatkiem.
Pomysł znalazłam u Rodzinki w kuchni i od razu zabrałam się za kręcenie tego pysznego sernika, troszeczkę pozmieniałam pod nasze smaki.
Idealny do kawy, herbaty, czystka, przepyszny, kremowy, delikatny.
Polecam do wypróbowania.
Sernik z mango.



Składniki: tortownica 26 cm
Spód:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 - 3 łyżki kakao
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru trzcinowego do smaku
  • 100 g masła rozpuszczonego
  • szczypta soli
  • 2 - 3 pełne łyżki dżemu z pigwy
Masa serowa:
  • 750 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietanki 22 %
  • 150 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 pełna łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
Mus mango:
  • 500 g pure z mango
  • 300 g zimnej śmietanki kremówki 30 %
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 5 łyżeczek żelatyny
Żelka mango:
  • 300 g pure z mango
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ew. cukier cukier trzcinowy lub ksylitol jeśli za mało słodkie
  • 2 łyżeczki żelatyny
Dodatki:
  • 1/2 mango pokrojonego w cienkie plastry


Przygotowanie sernika:
Spód:
  • Płatki uprażyłam na suchej patelni, wystudziłam.
  • Połowę płatków zmieliłam, resztę zostawiłam w całości.
  • Dodałam kakao, cukier puder, szczyptę soli i rozpuszczone masło i wymieszałam na jednolitą masę.
  • Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia i ugniotłam na nim masę z płatkami, lekko ubiłam.
  • Na spodzie rozsmarowałam dżem z pigwy i tortownicę wstawiłam do lodówki.
Masa serowa:
  • Wszystkie składniki masy: twaróg, mascarpone, ksylitol, jaja, śmietankę, mąkę, cukier waniliowy i sól zmiksowałam tylko do połączenia składników, nie dłużej i wylałam ją na schłodzony spód.
  • Piekłam sernik w piekarniku nagrzanym do 160 C z opcją grzania góra/dół przez 60 - 70 minut.
  • Upieczony wyjęłam, wystudziłam a potem wstawiłam do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Mus z mango:
  • Pure z mango, miałam z puszki ale jeśli nie macie to zmiksujcie bardzo dojrzałe mango bez pestki.
  • Pure przełożyłam do garnka, dodałam sok z cytryny i jeśli to konieczne cukier czy ksylitol.
  • Moje pure było wystarczająco słodkie.
  • Podgrzałam pure, żelatynę namoczyłam w niewielkiej ilości wody i odstawiłam na 10 minut.
  • Po tym czasie lekko podgrzałam - nie gotować i połączyłam z ciepłym pure z mango.
  • Śmietankę ubiłam na sztywną pianę i wymieszałam w trzech partiach z pure mangowym.
  • Wyłożyłam piankę na upieczony sernik, wstawiłam do lodówki aby masa stężała.
Żelka:
  • Żelatynę namoczyłam w niewielkiej ilości wody, potem podgrzałam i rozpuściłam.
  • Pure z mango zagotowałam z sokiem z cytryny i podobnie jak w piance jeśli mango jest za mało słodkie dodajcie słodzika, moje było dość słodkie i nie dawałam.
  • Połączyłam mango z żelatyną i dokładnie wymieszałam.
  • Tężejącą żelkę wyłożyłam na masę piankową mango i ponownie wstawiłam do lodówki.
  • U mnie na zdjęciach żelkę jakoś wciągnęło pod piankę ale to tylko nadało sernikowi niepowtarzalnego charakteru.
  • Jak żelka całkowicie stężała, wyjęłam sernik i na wierchu udekorowałam plastrami mango.


Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Makowe łąki

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger